Green Wall, Chicago

Morgante Wilson Architects

completed 2009

SIngle Family Residence

Renovation/Addition

-1st Place 2009 City of Chicago Landscape Award Program, Green Roofs & Walls Category

-Gold Medal ALA 2011 Design Awards Renovation Category

photo credits:

Tony Soluri Photography

 

The impetus of project was the purchase of the adjacent lot south of the clients’ existing masonry residence.  What began as a facelift for the south elevation, which was originally constructed of cmu and contained no windows or doors because of its adjacency to the lot located directly to the south, transformed into a vertical garden connecting to the traditional garden and terrace.  The addition of a light filled sitting room allowed for a rooftop vegetable garden with full access to the sunlight.